Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lody najlepszym sposobem na upały

Paulina Dobersztyn
Najbardziej popularne smaki lodów w tym roku to czarna-porzeczka, czekolada i guma balonowa.
Najbardziej popularne smaki lodów w tym roku to czarna-porzeczka, czekolada i guma balonowa. Fot. Paulina Dobersztyn
Nie od dziś wiadomo, że lody należą do naszych ulubionych letnich deserów. Jesienią i zimą sprzedaż lodów mocno spada, choć są i tacy, którzy jedzą je przez cały rok.

Pod względem ilości najbardziej dziwacznych smaków prowadzi Japonia. W tym kraju bowiem można spotkać lody o smaku szprota, skrzydełek kurczaka, kaktusa czy krewetki.

- U nas wśród dzieci największą furorę robi smak gumy balonowej. Mamy też smak czekolady milki, wiśniowy, stracciatella, orzech laskowy i włoski, smak ponczu i wanilii - wymienia Karolina Wojciechowska, sprzedawczyni lodów. - Nie ukrywam, że ludzie chwalą sobie smak mascarpone czy czekolady, a ogromną popularnością cieszą się sorbety owocowe. Ludzie je lubią, bo są orzeźwiające, a najlepiej schodzi ten o smaku czarnej porzeczki. Brakuje natomiast amatorów smaku brzoskwini i jogurtu - dodaje Karolina Wojciechowska.

Wszystkie budki z lodami są kontrolowane przez sanepid

- Sprawdzamy nie tylko jakość sprzedawanego produktu, ale także stan zdrowia osoby sprzedającej. Interesuje nas czy ma odpowiednie świadectwa i w jakich warunkach sprzedaje lody - wyjaśnia Aleksandra Stacherska, rzecznik konińskiego sanepidu.

Najważniejsze są czyste ręce i czy osoba sprzedająca ma możliwość ich umycia. Powinniśmy zwracać uwagę na to czy ekspedientka najpierw podaje nam lody, a potem ma kontakt z pieniędzmi. - Nie wymagamy rękawiczek, ale wafelek musi być podawany z serwetką, której nie można wykorzystać więcej niż jeden raz - tłumaczy Aleksandra Stacherska.

Sanepid kontroluje także czy lody są przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Jak mówią specjaliści nie da się rozpoznać czy lody są świeże, czy też nie. Jedyny sposób to na oko ocenić ich konsystencję.

- Nie ukrywam, że roztopienie i ponowne zamrożenie jest bardzo groźne. To doskonałe środowisko dla rozwinięcia bakterii. Jednak konkurencja w tej materii jest tak duża, że każdy jest odpowiedzialny za towar, który proponuje - mówi rzecznik sanepidu.

Nie ma możliwości zatrucia się salmonellą podczas rozkoszowania się smakiem ulubionych lodów, bo są dziś produkowane zupełnie innymi metodami niż kiedyś. Firmy nie używają w swoich produktach świeżych jajek, zazwyczaj są one w proszku. Poza tym schładza się je w dużej temperaturze, więc ryzyko zatrucia bakteriami znika.

Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto