Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koninianie pożądają pączków! Tłumy w Tłusty Czwartek

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Pyszne są pączusie z różanym nadzieniem. Także z advocatem i z budyniem  bardzo sobie cenią Koninianie.
Na te z marmoladą patrzę kosym oczkiem.
Gdyby tak je zrobić z podwędzanym boczkiem?
Pyszne są pączusie z różanym nadzieniem. Także z advocatem i z budyniem bardzo sobie cenią Koninianie. Na te z marmoladą patrzę kosym oczkiem. Gdyby tak je zrobić z podwędzanym boczkiem? Krzysztof Nowak
Piekarnie i cukiernie w Koninie przygotowywały się w szczególny sposób do Tłustego Czwartku. W ciastkarniach i piekarniach od wczorajszego wieczora upieczono tysiące pączków, by uhonorować to wyjątkowe święto. W taki dzień nikt nie powinien liczyć kalorii.

Tłumy w Tłusty Czwartek. Koninianie pożądają pączków!

Stara tradycja mówi, że w Tłusty Czwartek należy koniecznie zjeść choćby jednego pączka. Najpyszniejsze są z konfiturą, dżemem różanym, budyniem lub czekoladą. Od wczesnego poranka widać, że Koninianie szanują tradycję: przed cukierniami stoją długie kolejki, które możecie obejrzeć w naszej galerii.

Piekarnia ,,Dalen" codziennie wypieka od 1000 do 1500 pączków. Na dziś przygotowała ponad 10 tys. sztuk, dużych, małych, z nadzieniem i bez nadzienia. W tym celu zużyto 600 kg mąki, ponad 100 kg cukru, 130 kg marmolady, 100 kg budyniu, 200 kg jajek i 150 kg smalcu. Podobnie jest w innych zakładach cukierniczych w mieście.

Ceny – zróżnicowane. Za najtańszą sztukę słodkiej kulki z nadzieniem, w markecie trzeba wydać około złotówki. Pieczone przez wyspecjalizowane zakłady są znacznie droższe. Warto też zwrócić uwagę, że wiele tych smakowitości powstanie w domowych kuchniach, przygotowywanych przez mamy, ciocie i babcie.

Jak zrobić domowe pączki?

A jaki jest najlepszy przepis na pączki?Jest ich mnóstwo i z pewnością trudno tutaj o konsensus. Pani Małgorzata z piekarni Dalen w Koninie, podzieliła się z nami przepisem na szybkie, malutkie pączki, które robi się na serku waniliowym.

Oto składniki na domowe pączki:

  • - serek waniliowy homogenizowany - 20 gram,
  • - jajka - trzy sztuki,
  • - 1,5 szklanki mąki,
  • - łyżeczka proszku do pieczenia, tyle samo spirytusu,
  • - olejek zapachowy (według uznania),
  • - olej do smażenia.

Jajka zmiksować, dodać serek i jeszcze miksować. Potem mąka, proszek do pieczenia, spirytus i kilka kropelek olejku aromatycznego. Wrzucać na gorący olej. Po zrumienieniu wyłożyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Pyszne są pączusie z różanym nadzieniem. Także z advocatem i z budyniem  bardzo sobie cenią Koninianie.
Na te z marmoladą patrzę kosym oczkiem.
Gdyby tak je zrobić z podwędzanym boczkiem?

Koninianie pożądają pączków! Tłumy w Tłusty Czwartek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto