Konin. Tłusty Czwartek 2022 najlepszy przepis na Faworki. Sprawdź najprostszy, sprawdzony sposób

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować  )i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ) .
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować )i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ) . kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Udostępnij:
Faworki na Tłusty Czwartek.

Faworki na Tłusty Czwartek

Szok ! Nie koniecznie jeśli przyznam się, że robię z gotowego ciasta francuskiego. Moje podejście do pieczenia jest nie zmienne - ułatwiać sobie co się da .
Czas : 30 minut

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie schłodzone
1 szklanka oleju do smażenia
cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie**
Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm ,a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół .W środku każdego kawałka zrobić nacięcie.
Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ).
Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami .Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków.
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować )i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ).
Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne .Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
[email protected]
wolę tradycyjne faworki robione z mąki
a
[email protected]
wolę tradycyjne czwórki robione z mąki
M
MK
W Krakowie to się nazywa "chrust". Faworki jedzą w Warszawie.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie