Konin. Najlepszy przepis na Faworki. Sprawdź najprostszy, sprawdzony sposób

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Faworki na Tłusty Czwartek
Faworki na Tłusty Czwartek kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na karnawał. Mam dla Was sprawdzony i tradycyjny przepis na faworki, które przygotowuje się w mojej rodzinie od wielu lat. Są delikatne, kruche i pyszne. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne, ale wymaga nieco wprawy. Przekonaj się i wypróbuj ten przepis.

Faworki na Tłusty Czwartek

Szok ! Nie koniecznie jeśli przyznam się, że robię z gotowego ciasta francuskiego. Moje podejście do pieczenia jest nie zmienne - ułatwiać sobie co się da .
Czas : 30 minut

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie schłodzone
1 szklanka oleju do smażenia
cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie**
Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm ,a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół .W środku każdego kawałka zrobić nacięcie.
Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ).
Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami .Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków.
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować )i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ).
Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne .Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 12 elementów

Poprzednia najniższa cena: 49,99 zł119,99 zł49,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 7 elementów

Poprzednia najniższa cena: 29,99 zł69,99 zł29,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Szampon balansujący 50ml

Szampon balansujący Hair in Balance by Onlybio w m…

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Maska do włosów niskoporowatych 400 ml

Poprzednia najniższa cena: 24,99 zł24,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
[email protected]
wolę tradycyjne faworki robione z mąki
a
[email protected]
wolę tradycyjne czwórki robione z mąki
M
MK
W Krakowie to się nazywa "chrust". Faworki jedzą w Warszawie.
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie