Spis treści
Pamiętajcie! W Halloween nie może zabraknąć dyni
Musi być wydrążona i podświetlona od środka. Pokazujemy, co wydawałoby się ze zwykłej dyni da się wyczarować na tę „upiorną noc”. A jeśli nie świętujecie Halloween, nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować właśnie z dyni pyszną zupę - krem podaną z prażonymi w soli pestkami dyni lub migdałami.
Jak wydrążyć dynię?
Potrzebne są do tego ostry nożyk oraz duża łyżka. Istnieją różne techniki drążenia dyni:
- Jedna z nich zakłada, że najpierw należy odciąć jej górną część (jakby pokrywkę). Będzie łatwiej, jeśli wcześniej pisakiem czy markerem narysuje się na dyni linię, po której zostanie wykonane cięcie.
- Po zrobieniu otworu, należy delikatnie ściąć miąższ dyni, następnie wybrać go łyżką. Niektórzy od razu, bez ścinania miąższu, wybierają go łyżką.
Uwaga: dynia będzie stabilniejsza, jeżeli najpierw delikatnie podetnie się jej podstawę.
Przepis dla dyniowych głodomorów
Potrzebujecie małą dynię, 1 marchew, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, śmietanę ukwaszoną 18%.
Z dyni usuwamy pestki. Pokrojoną razem z marchwią cebulą i czosnkiem wkładamy do garnka i lekko prużymy przez chwilę na oliwie. Wszystko zalewamy wodą, gotujemy pół godziny. Blenderem rozdrabniamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i muśnięciem oliwki.
ZOBACZ TAKŻE
Jak w ciekawy sposób ozdobić dynię?
Kto chce, może taką dynię samodzielnie przygotować. W galerii pokazujemy pomysły na dynię własnoręcznie zdobioną.
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?