Konin. Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Wszyscy Kawosze powinni uczcić ten dzień Małą Czarną, Caffe latte, Espesso lub inną postacią Płynnego Czarnego Złota.

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!

Cudowny trunek, który budzi nas do życia każdego dnia.Kawa zdobyła serca wielu ludzi na całym świecie, a kultura picia tego trunku sięga nawet XVI wieku. Jak to się zaczęło w Polsce?

Niektóre źródła podają, że kawa pojawiła się u nas w XVII wieku. Jednak miała bardzo trudne początki, ponieważ została uznana za niesmaczną i niezdrową.Dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku kawa zdobyła popularność, a nawet była uznana za lek na różne schorzenia przewodu pokarmowego.

W czasach II Wojny Światowej oraz PRL-u kawa była towarem deficytowym, ale też dobrym sposobem na załatwienie różnych spraw. Dziś dostęp do kawy ma każdy i towarzyszy nam codziennie, pomagając zacząć dzień.

Jakie mamy korzyści z picia kawy? Oto niektóre z nich:

  • Kofeina jest jednym z niewielu naturalnych suplementów, która wspomaga odchudzanie,
  • Poprawia krążenie,
  • Wydłuża życie – potwierdziły to badania w Wielkiej Brytanii oraz USA,
  • Poprawia wytrzymałość,
  • Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca – działanie przeciwzapalne i chroniące tętnice,
  • Korzystnie wpływa na stan wątroby.

    Trochę inna postać kawy – czyli kawa z żołędzi

    Kawa z żołędzi jest nietuzinkowym urozmaiceniem, o dość ciekawym smaku. Podczas jej przygotowania w domu możemy poczuć przyjemny korzenny zapach. Oprócz walorów smakowych, jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych.

    Co zawdzięczamy żołędziom?

    Żołędzie to wbrew pozorom bardzo pożywny pokarm bogaty w lekkostrawną skrobię. Były niekiedy podstawowym pokarmem Indian. W Polsce sięgano po nie w czasach niedostatku dodając je na przykład do mąki albo gotując jak kaszę. Substancjami czynnymi w żołędziach są taniny, które charakteryzują się wieloma dobroczynnymi właściwościami dla naszego organizmu, między innymi: działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspierają pracę układu odpornościowego, łagodzą podrażnienia.

    Kawę z żołędzi możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, jak również przygotować ją samodzielnie. Do samodzielnego przygotowania kawy musimy najpierw poddać nasze żołędzie odpowiedniej obróbce.

    Miłego dnia i smacznej kawy Ziołowa Sakiewka

    Źródła: Łukasz Łuczaj: Dzika kuchnia
    https://dzikiezycie.pl/archiwum/2015/stycz-2016/zoledzie
    https://coffeetaste.pl/krotka-historia-kawy/

Mobilnych ołtarzy jednak nie będzie?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie