Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!
Cudowny trunek, który budzi nas do życia każdego dnia.Kawa zdobyła serca wielu ludzi na całym świecie, a kultura picia tego trunku sięga nawet XVI wieku. Jak to się zaczęło w Polsce?
Niektóre źródła podają, że kawa pojawiła się u nas w XVII wieku. Jednak miała bardzo trudne początki, ponieważ została uznana za niesmaczną i niezdrową.Dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku kawa zdobyła popularność, a nawet była uznana za lek na różne schorzenia przewodu pokarmowego.
W czasach II Wojny Światowej oraz PRL-u kawa była towarem deficytowym, ale też dobrym sposobem na załatwienie różnych spraw. Dziś dostęp do kawy ma każdy i towarzyszy nam codziennie, pomagając zacząć dzień.
Jakie mamy korzyści z picia kawy? Oto niektóre z nich:
- Kofeina jest jednym z niewielu naturalnych suplementów, która wspomaga odchudzanie,
- Poprawia krążenie,
- Wydłuża życie – potwierdziły to badania w Wielkiej Brytanii oraz USA,
- Poprawia wytrzymałość,
- Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
- Zmniejsza ryzyko chorób serca – działanie przeciwzapalne i chroniące tętnice,
Korzystnie wpływa na stan wątroby.
Trochę inna postać kawy – czyli kawa z żołędzi
Kawa z żołędzi jest nietuzinkowym urozmaiceniem, o dość ciekawym smaku. Podczas jej przygotowania w domu możemy poczuć przyjemny korzenny zapach. Oprócz walorów smakowych, jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
Co zawdzięczamy żołędziom?
Żołędzie to wbrew pozorom bardzo pożywny pokarm bogaty w lekkostrawną skrobię. Były niekiedy podstawowym pokarmem Indian. W Polsce sięgano po nie w czasach niedostatku dodając je na przykład do mąki albo gotując jak kaszę. Substancjami czynnymi w żołędziach są taniny, które charakteryzują się wieloma dobroczynnymi właściwościami dla naszego organizmu, między innymi: działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspierają pracę układu odpornościowego, łagodzą podrażnienia.
Kawę z żołędzi możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, jak również przygotować ją samodzielnie. Do samodzielnego przygotowania kawy musimy najpierw poddać nasze żołędzie odpowiedniej obróbce.
Miłego dnia i smacznej kawy Ziołowa Sakiewka
Źródła: Łukasz Łuczaj: Dzika kuchnia
https://dzikiezycie.pl/archiwum/2015/stycz-2016/zoledzie
https://coffeetaste.pl/krotka-historia-kawy/
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?