Do wielkanocnego stołu zasiedli wspólnie w sali gimnastycznej I Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki
Po dwuletniej przerwie wywołanej pandemią w Koninie znów zostało zorganizowano świąteczne spotkanie.Po pandemii były osoby spragnione kontaktu z drugim człowiekiem, a śniadanie świąteczne jest tradycją, okazją do spotkania, rozmów - mówi Małgorzata Rychlińska, dyrektor MOPR w Koninie.
Gości przywitał prezydent Piotr Korytkowski
– Bardzo się cieszę, że po przerwie jesteśmy znowu razem, możemy się spotkać. Śniadanie wielkanocne to jest czas taki, kiedy siedzi się przy stole i rozmawia. Miasto umożliwia państwu taką wspólnotę stołu – mówił Piotr Korytkowski. - To trudny czas dla nas wszystkich. Życzę, żebyśmy w ten czas świąteczny wchodzili ze spokojem i optymizmem - dodaje.
Na spotkanie dotarło zaledwie kilkadziesiąt osób, choć miasto przygotowało w sali gimnastycznej tradycyjne świąteczne potrawy dla 490 osób. Nie zabrakło Wielkanocnych życzeń. Na świątecznym stole zagościło tradycyjne menu:żurek, jajko i biała kiełbasa , pasztet, ogórek i smalec. Nie zabraknie babki wielkanocnej.
Podczas śniadania wielkanocnego nie zabrakło wspólnej modlitwy, podzielenia się jajkiem i czekoladowych zajączków dla wszystkich obecnych.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?