W trakcie spotkania prelegenci starali się przekonywać zaproszonych gości do skuteczności stosowania preparatów zawierających naturalne, dobroczynne szczepy bakterii w produkcji rolnej, np. do nawożenia roślin, warzyw czy owoców, ale także do wykorzystywania ich w codziennym życiu.
- Mikroorganizmy są to najmniejsze stworzenia, które warunkują życie każdego człowieka i każdego wyższego organizmu, jakie widzimy dookoła siebie. Wszyscy, w sobie i na sobie, nosimy miliardy mikroorganizmów - powiedział Sławomir Gacka, organizator konferencji i prezes firmy ProBiotics Polska.
Konferencja w Licheniu była także okazją do skosztowania produktów żywnościowych, które zostały wyhodowane przy użyciu mikroorganizmów. Były wśród nich zarówno warzywa i owoce, ale także miody, soki owocowe, wędliny, sery czy konfitury. Zdaniem organizatorów konferencji, z zastosowaniem mikroorganizmów można produkować naturalne kosmetyki oraz mydła bez użycia konserwantów.
Z uczestnikami konferencji spotkał się i wspólnie modlił podczas mszy św. ordynariusz diecezji włocławskiej, bp Wiesław Alojzy Mering.
Organizatorem dwudniowej konferencji w Licheniu Starym było Stowarzyszenie EkosystEM-Dziedzictwo Natury.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?