W skrócie
Paweł Ochman we wstępie do przepisu przypomina, że kisiele na bazie zbóż i warzyw często gościły w polskiej kuchni przed II wojną światową. Kisiel owsiany przyrządzany był najczęściej z całego owsa, który zakwaszano zakwasem żytnim, drożdżami lub kromką razowego chleba żytniego. Następnie po kiszeniu odcedzano ściereczce ziarno lub płatki, które przemywano wodą. Odcedzony płyn gotowano do momentu powstania gęstej masy.
Kisiel owsiany – tradycyjny przepis
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + dwa razy po 24 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich lub zwykłych,
- 1 1 /2 l ciepłej przegotowanej wody,
- 1 kromka żytniego chleba na zakwasie,
- sól.
Jak zrobić kisiel owsiany?
Przygotowanie:
- Płatki wsypać do dużego słoja, wlać wodę i dodać pokrojony na kawałki chleb. Na wierzchu słoika położyć ściereczkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
- Duże sitko postawić nad garnkiem. Wlać zawartość słoika. Dokładnie odcisnąć i przetrzeć zawartość.
- Zebrany płyn wlać do garnka (wyjdzie około 1 l). Ogrzewać na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć. Często mieszać. Doprawić do smaku solą.
- Wlać kisiel do talerzy i odstawić do wystygnięcia. Następnie włożyć na 24 godziny do lodówki. Przełożyć na płaski talerz i podać.
Sposób podania
Kisiel owsiany można podawać z olejami tłoczonymi na zimno np.: olejem lnianym lub olejem rydzowym. Danie świetnie smakuje serwowane na słodko oblane miodem. W sezonie letnim kisiel owsiany znakomicie smakuje podawany z owocami. Szczególnie polecamy z malinami, truskawkami, jagodami, borówkami amerykańskimi i czerwonymi porzeczkami.
„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na dania
Paweł Ochman zebrał przepisy z dawnych Kresów. Szczególnie pochylił się nad potrawami pochodzącymi ze współczesnej Ukrainy i Białorusi, a także potraw do dzisiaj spotykanych na Podlasiu, Lubelszczyźnie i w zachodniej Polsce. Szczególnie zachęcamy do zapoznania się z przepisami na:
- kresowe placki z kwiatów bzu,
- lwowski kapuśniak na słodko,
- grodzieńskie kopytka jagodowe,
- herbatniki z makiem,
- zupę z pokrzywy i szczawiu.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?