Źródłem jodu są przede wszystkim owoce morza, ryby morskie, warzywa, drożdże oraz produkty zbożowe. Produktem bogatym w jod jest również sól kuchenna, jednak należy spożywać ją z umiarem, by nie dopuścić do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Warto podkreślić, że niektóre produkty spożywcze obniżają absorpcję jodu z pożywienia w związku z obecnością niekorzystnych substancji. Do produktów tego typu zalicza się kalafior, brukselka oraz kapusta. Co ciekawe, po ugotowaniu ich niekorzystny wpływ na wchłanianie jodu jest wyraźnie mniejszy.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?