Jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kole, w Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki śmiertelnie trujące, trujące, warunkowo jadalne i jadalne.
Co robić, by uniknąć zatrucia grzybami? Przede wszystkim zbierajmy gatunki dobrze nam znane. Warto zwrócić uwagę na trzon, który zawiera charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych.
Nie należy zbierać małych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku. Pamiętajmy, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe.
- Nie wolno zbierać olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, powodujących zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Grzyby powinny trafiać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż ulegają zaparzeniu, w wyniku czego powstają w nich substancje trujące. Potraw z grzybów nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ łatwo się psują i powstają w nich substancje trujące - informuje kolski sanepid.
Objawy zatrucia to bóle głowy, brzucha, nudności i biegunka. Konieczna jest wtedy pomoc lekarza
Wszystkie grzyby przeznaczone do sprzedaży m.in. na targowiskach powinny posiadać ocenę klasyfikatora. Tę można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kole, w godzinach od 7.30 do 9.00. Tam też można się udać po poradę, jeżeli nie mamy pewności, że zebrane przez nas grzyby są jadalne.
Grzyby 2016. Co warto o nich wiedzieć?
Masz swoje zdanie i chcesz się nim podzielić? Napisz o tym na naszym FORUM KOŁO
Widziałeś coś ciekawego? Chcesz nas o czymś poinformować? DODAJ SWÓJ ARTYKUŁ!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?