Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Terminarz pokazów fontanny multimedialnej w Rzeszowie. Sprawdź daty

Terminarz pokazów fontanny multimedialnej w Rzeszowie. Sprawdź daty

Zmarł Zbigniew Szałajda, dyrektor Huty Katowice w latach 1974-1980

Zmarł Zbigniew Szałajda, dyrektor Huty Katowice w latach 1974-1980

Polecamy

Tragiczny wypadek z udziałem motocyklisty

AKTUALIZACJA
Tragiczny wypadek z udziałem motocyklisty

Prezydent przekazał urząd Maciejowi Kupajowi. Jutro oficjalne zaprzysiężenie

Prezydent przekazał urząd Maciejowi Kupajowi. Jutro oficjalne zaprzysiężenie

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?