Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Ostatnia szansa kajakarzy na wywalczenie biletu do Paryża. Kto wystartuje w Szeged?

NOWE
Ostatnia szansa kajakarzy na wywalczenie biletu do Paryża. Kto wystartuje w Szeged?

Prezydent Kwaśny obiecuje nowy styl zarządzania Tarnowem, ponad podziałami

NOWE
Prezydent Kwaśny obiecuje nowy styl zarządzania Tarnowem, ponad podziałami

Polecamy

The Robert Cray Band wystąpi 21 maja w krakowskim klubie Studio [WIDEO]

The Robert Cray Band wystąpi 21 maja w krakowskim klubie Studio [WIDEO]

Jazz w Klubie Muzycznym CSK

Jazz w Klubie Muzycznym CSK

Rusza egzaminacyjny maraton. W Lubuskiem do matury przystąpi ponad 6 tysięcy uczniów

Rusza egzaminacyjny maraton. W Lubuskiem do matury przystąpi ponad 6 tysięcy uczniów