Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 6–8 szklanek przegotowanej wody
- szklanka soku z czarnej porzeczki
cukier w proporcjach:
800 g na każdy litr płynu
Przygotowanie:
Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych drobno kroimy. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a później gotujemy na niewielkim ogniu 30–40 minut. Przecedzamy przez gęste sito. Odcedzony sok łączymy z cukrem (z pozostałej owocowej miazgi można przygotować dżem). Sok gotujemy 20–25 minut, usuwając szumowiny. Pod koniec gotowania wlewamy sok z czarnej porzeczki, dokładnie mieszamy, odszumowujemy. Przelewamy do niewielkich wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy pod kocem. Ta aromatyczna, o interesującym smaku galaretka to znakomity dodatek do deserów, przygotowywania sosów i przekładania ciast.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?