Feta w Koninie 2014
To już po raz jedenasty! Odbyła się za sprawą CKiS-DK Oskard, Miasta Konin, Radia Zet Gold, TV Wielkopolskiej, konińskich instytucji kultury, stowarzyszeń, fundacji lokalnych mediów oraz sponsorów.
Dla Fetowiczów przygotowano wielki gar zupy - barszczu licheńskiego z czerwonych buraków, fasoli, pomidorów, marchewki, fasoli.
- Licheński, bo ugotowany na wodzie z ujęcia w Licheniu - tłumaczy Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego. To on gotował zupę, ale doprawiał znany polski aktor Artur Barciś.
Ugotowano dwie tony zupy, czyli pięć tysięcy porcji. Mistrz użył do niej 200 kg buraków, 80 kg fasoli, tyle samo marchwi, 10 kg cukru i 17 litrów octu. Gotował w niedzielę od szóstej rano a doprawiał aż półtorej godziny.
Podobną popularnością wśród Fetowiczów cieszył sok jabłkowy i jabłka których były tony.
- Chcieliśmy akcją namówić koninian tego by jedli jabłka, które są bardzo zdrowe, bo oczyszczają organizm ale odnosiła się ona też do aktualnej sytuacji gospodarczo politycznej - tłumaczy senator Ireneusz Niewiarowski.
Feta w Koninie 2014 to także liczne akcje profilaktyczne, sadzenie drzew, VII turniej siatkówki plażowej, warsztaty kreatywne.
Na Fecie stawiła się tradycyjnie Pracownia Plastyczna „Garaż Sztuk”, przybyło Stowarzyszenie Aktywności Lokalnej Młodzi Aktywni, MZGOK, MDK.
Najmłodszych bawił Hokus Pokus, Twój Robot, Wybuchowa Kuchnia i spektakle: Calineczka oraz Jacek i Placek. Grały orkiestry dęte. Konińscy strażacy przygotowali konkursy. Fetowicze tańczyli Zumbę.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?