Święto plonów w tym roku przygotowywały sołectwa Brudzew i Korab oraz wójt gminy Blizanów i Gminny Ośrodek Kultury w Blizanowie. Zaproszenie organizatorów przyjęli między innymi parlamentarzyści, samorządowcy, sołtysi na czele z prezesem koła stowarzyszenia sołtysów gminy Blizanów – Małgorzatą Jerz, księża: Andrzej Lewandowski – proboszcz parafii Brudzew, Lechosław Woźniak – proboszcz parafii Lipe, Przemysław Krzywański – proboszcz parafii Rychnów i Tomasz Strzelecki – proboszcz parafii Blizanów.
Dożynki w Brudzewie rozpoczęła msza św. w miejscowym kościele parafialnym, którą odprawił ks. Andrzej Lewandowski. Po nabożeństwie korowód dożynkowy przeszedł na plac głównych uroczystości. Starostowie dożynek Dagmara Pietrzak i Karol Janas przekazali na ręce wójta Sławomira Musioła bochen chleba wypieczony z mąki pochodzącej z tegorocznych zbiorów. Natomiast delegacje mieszkańców wsi Korab i Brudzew przygotowały okazałe wieńce, które przekazały na ręce: wójta Sławomira Musioła i Jana Wojtyły, przewodniczącego rady gminy oraz Krzysztofa Nosala, starosty kaliskiego i Janusza Nowaka, członka zarządu rady powiatu kaliskiego.
Ceremoniał dożynkowy przeprowadził zespół folklorystyczny „Kalina” z Blizanowa. Wieńce zostały ośpiewane i otańczone. Dozynki w Brudzewie były też okazją do przyznania odznaczeń. Medale „Zasłużony dla gminy” otrzymali: Tadeusz Przybył, Ryszard Raczyk, Barbara Talar, odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”: Jan Bażant, Kazimierz Kaźmierski, Grzegorz Klimczak, Krzysztof Michalak, Stanisław Nowacki oraz podziękowań od wicepremiera, ministra gospodarki Janusza Piechocińskiego. Te ostatnie otrzymało 25 przedsiębiorców z gminy Blizanów.
Dożynki w Brudzewie, to także Gminny Konkurs Kulinarny Regionalnego Jadła i Trunków. Gdy tylko jury zakończyło ocenę potraw, nalewek i aranżacji stoisk, wszyscy chętni mogli się przekonać o wyjątkowych walorach smakowitości przygotowanych przez 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Blizanów.
W części artystycznej wystąpiły zespoły taneczne działające przy blizanowskim GOK-u i Zespołach Szkół w Blizanowie i Jankowie Pierwszym, Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Pruszków i Rychnów z zespołem „Akolada”. Licznie zgromadzona publiczność bawiła się w rytm starych i nowych przebojów „Czerwonych Gitar” oraz entuzjastycznie przyjęła występ kabaretu „Kałamasz”. Święto Plonów zakończyła zabawa taneczna do białego rana. Impreza była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 działanie 413 wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w zakresie tzw. „Małych Projektów”.
Wyniki konkursu kulinarnego:
Kategoria: Regionalna potrawa pochodzenia roślinnego z ogórka, kapusty, pomidora:
1. Kapusta kiszona w kołderce – KGW Żegocin
2. Gołąbki z trzema farszami – KGW Lipe
3. Strucel z kapustą – KGW Szadek
Kategoria: Regionalna nalewka lub napój (alkoholowy lub bezalkoholowy):
1. Malinówka – KGW Poklęków
2. Gruszkówka-bursztynówka – KGW Bogucice
3. Nalewka wiśniowa – KGW Wyganki
Kategoria: Najciekawsza aranżacja stoiska:
1. KGW Jarantów
2. KGW Bogucice
3. KGW Wyganki
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?