MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich świątecznych dań powinny unikać osoby chore na podagrę?

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Zobacz również

Paleoolimpiada w Krzemionkach czyli kolejna Sobota w muzeum

Paleoolimpiada w Krzemionkach czyli kolejna Sobota w muzeum

PŚ w wioślarstwie z pozytywnymi opiniami i pożegnaniem utytułowanego zawodnika

PŚ w wioślarstwie z pozytywnymi opiniami i pożegnaniem utytułowanego zawodnika

Polecamy

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Przegląd tygodnia od 9.06 w Koninie

Przegląd tygodnia od 9.06 w Koninie

Słowa gwary poznańskiej na literę C. Znasz je wszystkie?

Słowa gwary poznańskiej na literę C. Znasz je wszystkie?