5 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/59/ee/638dfe905479e_o_large.jpg)
fot. shaiith/123RF
Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich świątecznych dań powinny unikać osoby chore na podagrę?
Pierogi z grzybami
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.