7 z 9
Poprzednie
Następne
Dlaczego warto jeść łososia? Ta ryba ma wiele cennych właściwości odżywczych!
To się dzieje z organizmem, gdy jemy łososia!
Łosoś sprawdza się w profilaktyce i leczeniu groźnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość tłuszczów omega-3 obniża poziom triglicerydów we krwi, co z kolei zapobiega powstawaniu zakrzepów, mogących doprowadzić nawet do zawału. Ponadto kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) pomagają obniżyć ciśnienie krwi, dzięki czemu pozwalają walczyć z nadciśnieniem tętniczym. Cenne składniki zawarte w mięsie łososia, zwłaszcza witaminy z grupy B oraz D, wspomagają też prawidłową pracę serca i są wykorzystywane w profilaktyce arytmii i choroby wieńcowej.
Czytaj też: Te produkty rujnują trzustkę. Mamy listę!