Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedz chrzan, gdy masz katar, kaszel lub boli cię gardło....
fot. frenky362/123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan zwalcza infekcje i przeziębienie

Jedz chrzan, gdy masz katar, kaszel lub boli cię gardło. Chrzan ma działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i udrażnia zatoki, rozrzedza i usuwa zalegający śluz. Poza tym wdychanie olejków eterycznych unoszących się z chrzanu udrażnia zatoki i pomaga zwalczyć katar. Należy jednak robić to ostrożnie, ponieważ może on podrażnić oczy i śluzówki.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z Górnikiem Zabrze

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z Górnikiem Zabrze

Polecamy

Rozpoczęła się  piąta  edycja konkursu „PROW w obiektywie”

Rozpoczęła się piąta edycja konkursu „PROW w obiektywie”

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia