MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Dieta na zdrowe oczy. Co jeść, by mieć dobry wzrok? Najważniejsze witaminy i minerały dla oczu. Oto najlepsze produkty!

Antocyjany i karotenoidy

Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze chronią naczynia krwionośne, polepszają przepływ krwi oraz pobudzają produkcję rodopsyny. Ponadto, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Te drugie z kolei redukują ryzyko pojawienia się zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Szczególnie bogate w antocyjany są jagody, winogrona, aronia, truskawki, czerwona kapusta czy wiśnie. Karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, obecne są w jarmużu, kapuście włoskiej, szczypiorku, dyni, kukurydzy, pomidorach oraz w owocach leśnych, np. w jeżynach, jagodach, malinach i borówkach.

Sprawdź wszystkie składniki --->

Czytaj też: Te osoby nie powinny jeść siemienia lnianego. Sprawdź!

Zobacz również

W Szczawnicy wozidło przygniotło kierowcę. Rannego zabrał LPR

W Szczawnicy wozidło przygniotło kierowcę. Rannego zabrał LPR

Setne urodziny pani Janiny z Prałkowiec koło Przemyśla [ZDJĘCIA]

Setne urodziny pani Janiny z Prałkowiec koło Przemyśla [ZDJĘCIA]

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje