Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czy popijanie leków herbatą może być szkodliwe? Ze względu...
fot. belchonock/123rf.com

Czym popijać leki? Niektóre płyny zmieniają działanie farmaceutyków. Oto 6 napojów, którymi nie warto popijać lekarstw i suplementów diety

Herbata

Czy popijanie leków herbatą może być szkodliwe? Ze względu na zawartość teiny, czyli pochodnej kofeiny, herbata tak jak kawa jest niewskazanym napojem bezpośrednio przy braniu leków. Może ona wchodzić z nimi w interakcje i potęgować ich działanie, a dodatkowo powodować zwiększenie ciśnienia krwi i przyspieszać tętno. Zawarty w herbacie kwas garbnikowy natomiast obniża wchłanianie żelaza, więc osoby przyjmujące suplementy zawierające żelazo np. leczące się z powodu anemii, powinny szczególnie uważać na spożywanie tego napoju. Nie tylko czarna, ale też zielona herbata zaburza działanie leków, ponieważ obniża ona krzepliwość krwi. Z tego względu nie wolno popijać nią ibuprofenu i aspiryny. Również picie zielonej herbaty i przyjmowanie paracetamolu jest niewskazane, ponieważ obciąża żołądek. Dodatkowo ciepłe napoje nie są zalecane do popijania leków ze względu na to, że mogą wpływać na czas rozkładu leków.

Zobacz również

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

Piękne uroczystości z okazji Święta Konstytucji w Sędziszowie [WIDEO, ZDJĘCIA]

Piękne uroczystości z okazji Święta Konstytucji w Sędziszowie [WIDEO, ZDJĘCIA]

Polecamy

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Rozpoczęła się  piąta  edycja konkursu „PROW w obiektywie”

Rozpoczęła się piąta edycja konkursu „PROW w obiektywie”

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby