Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co warto jeść przy hiperglikemii? Wysoki cukier: przyczyny, objawy, dieta. Podpowiadamy

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Podwyższony poziom cukru we krwi stanowi podstawę do tego, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Co konkretnie powinno się spożywać przy wysokim cukrze?

Sprawdź wszystkie produkty ---->
Podwyższony poziom cukru we krwi stanowi podstawę do tego, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Co konkretnie powinno się spożywać przy wysokim cukrze? Sprawdź wszystkie produkty ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi, to problem dotykający coraz większe grono osób. Takiego stanu nie wolno lekceważyć, ponieważ może on stanowić pierwszy sygnał ostrzegawczy przed cukrzycą. Jakie są objawy wysokiego cukru we krwi? Co jeść, by naturalnie i skutecznie go obniżyć? Wyjaśniamy: przyczyny, objawy, dieta.

Hiperglikemia: co to?

Prawidłowy poziom glukozy w surowicy wynosi 3,9-5,5 mmol/L. Hiperglikemia to stężenie glukozy w surowicy krwi, przekraczające górną granicę normy. Stan potocznie zwany wysokim cukrem jest związany z zaburzeniem wydzielania lub działania insuliny. Co więcej, stanowi podstawę do rozpoznania cukrzycy.

Przewlekła hiperglikemia wiąże się z ryzykiem poważnych powikłań, np. uszkodzeniem nerek, oczu, nerwów, serca czy naczyń krwionośnych.

Zbyt wysoki cukier: objawy

Norma cukru we krwi na czczo to mniej niż 100 mg/dl, a po dwóch godzinach od podania glukozy – niecałe 140 mg/dl. Jeżeli wynik jest wyższy niż podane wartości, należy go skonsultować z lekarzem.

Długotrwały podwyższony wynik cukru we krwi stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Może doprowadzić do rozwoju cukrzycy, zaburzeń widzenia, nadwagi, uszkodzenia układu nerwowego, niewydolności nerek czy problemów z układem krążenia. Co więcej, jest on też przyczyną obniżenia odporności, przewlekłych zaparć lub biegunek i trudności w gojeniu ran.

Trwa głosowanie...

Czy regularnie wykonujesz podstawowe badania krwi?

Objawy podwyższonego poziomu cukru:

  • nadmierne pragnienie, suchość w ustach
  • wielomocz (częstsze wizyty w toalecie)
  • przesuszająca się skóra
  • problemy ze wzrokiem, np. rozmycie obrazu, niewyraźne widzenie w nocy
  • bóle głowy
  • problem z koncentracją
  • zmęczenie, senność
  • zaburzenia erekcji, infekcje pochwy

Przyczyny wysokiego cukru

Wysoki cukier w organizmie może być wynikiem wielu rzeczy i działań. Ryzyko zagrożenia hiperglikemią jest wyższe wśród osób otyłych i wysokim ciśnieniem. Ponadto, duży wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 mają też predyspozycje genetyczne czy inne choroby autoimmunologiczne.

Wśród przyczyn wysokiego cukru można też wyróżnić:

  • źle leczona cukrzyca, źle dobrane leki przeciwcukrzycowe
  • błędy żywieniowe i niewłaściwa dieta bogata w cukry proste
  • całkowity brak aktywności fizycznej
  • silne napięcie nerwowe, życie w ciągłym stresie

Wysoki cukier: dieta

Podwyższony poziom cukru we krwi stanowi podstawę do tego, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Co konkretnie powinno się spożywać przy wysokim cukrze? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!

Podstawą diety powinny być wówczas warzywa, zwłaszcza te surowe, ponieważ rozgotowane szybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Są one źródłem dobrego błonnika, wykazującego zdolność do wydłużania trawienia cukru. Dzięki temu poziom glukozy we krwi podnosi się wolniej.

Jak wygląda sprawa z owocami? Nie są zakazane przy podwyższonym poziomie cukru, jednak są takie, które specjaliści odradzają jeść. Na tej liście znajdują się banany, rodzynki, suszone owoce i winogrona.

Codzienny jadłospis powinien być bogaty też w produkty zbożowe. Można w nich znaleźć witaminy z grupy B, które biorą aktywny udział w przetwarzaniu glukozy w energię.

Przy podwyższonym cukrze należy spożywać 4-5 posiłków dziennie. Dobrze jest wybierać produkty z niską zawartością tłuszczu, np. postawić na chude wędliny i ryby morskie zamiast tych tłustych.

Jakich produktów lepiej unikać przy wysokim poziomie cukru?

  • słodyczy
  • białego cukru
  • miodu
  • słodkich napojów gazowanych
  • wysokoprocentowych alkoholi i słodkich drinków
  • fast foodów
  • dań mącznych: pierogów, klusek, naleśników

Czytaj więcej na gloswielkopolski.pl.
Jeździsz samochodem? Pamiętaj, że bezterminowe prawo jazdy jest już nieaktualne. Trzeba będzie je wymienić. Masz zbyt niski poziom żelaza? To może być anemia. Takie produkty warto włączyć do swojej diety. Jeśli często jesz orzechy, to powinieneś wiedzieć, że niektóre z nich mają tyle kalorii co pączek. Sprawdziliśmy, które są najbardziej kaloryczne.

Takie są powikłania nieleczonej cukrzycy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Co warto jeść przy hiperglikemii? Wysoki cukier: przyczyny, objawy, dieta. Podpowiadamy - Poznań Nasze Miasto

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto