Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co jeść przy niedoborze żelaza? Takie produkty mają najwięcej żelaza! Warto je jeść

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Jakie produkty zawierają najwięcej żelaza? Co warto jeść przy anemii? Sprawdź naszą galerię, gdzie przedstawiamy listę produktów, które warto włączyć do swojej diety!

Zobacz wszystkie produkty zawierające dużo żelaza ---->
Jakie produkty zawierają najwięcej żelaza? Co warto jeść przy anemii? Sprawdź naszą galerię, gdzie przedstawiamy listę produktów, które warto włączyć do swojej diety! Zobacz wszystkie produkty zawierające dużo żelaza ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Pogorszenie koncentracji, osłabienie, senność. To tylko niektóre dolegliwości, które towarzyszą niedokrwistości. Anemia to choroba dotykająca obecnie wiele osób. Może mieć różne podłoża, ale najczęściej jej powodem jest niedobór żelaza. Odpowiednia dieta może wspomóc leczenie, ale też zadziałać profilaktycznie. Jakie są przyczyny i objawy anemii? Które produkty zawierają najwięcej żelaza? Co warto jeść, gdy ma się anemię? Podpowiadamy!

Anemia: co to?

Anemia, czyli niedokrwistość, to choroba, która może mieć różne podłoża. Najczęściej jednak powodem jej występowania jest niedobór żelaza w organizmie. Taki problem znacznie częściej występują u kobiet niż u mężczyzn, ponieważ tracą one wiele krwi podczas menstruacji.

Anemia wynika ze zmniejszonej liczby czerwonych krwinek, czyli erytrocytów lub też z obniżenia stężenia hemoglobiny krwi przy jednoczesnym prawidłowym poziomie erytrocytów.

O niedokrwistości u osób dorosłych mówimy wówczas, gdy stężenie hemoglobiny wynosi poniżej:

  • 12 g/dl u kobiet (11g/dl u ciężarnych)
  • 13 g/dl u mężczyzn

Należy jednak podkreślić, że niedokrwistość może być związana nie tylko ze zbyt małą ilością żelaza, ale też z trudnościami w jego przyswajaniu przez organizm. Taka sytuacja może być spowodowana m.in.:

  • niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego
  • chorobami przewlekłymi
  • chorobami genetycznymi
  • chorobami autoimmunologicznymi
  • efektami ubocznymi stosowania niektórych leków
  • czynnikami toksycznymi

Jakie wyniki zrobić przy anemii?

Anemia wiąże się z wieloma dolegliwościami. Pojawienie się ich powinno być sygnałem o konieczności wykonania podstawowych badań krwi oraz wizyty u lekarza.

Podstawowym badaniem jest oczywiście morfologia krwi. Dostarczy ona informacji na temat ilości hemoglobiny, wielkości i liczby erytrocytów oraz poziomu hematokrytu. By doprecyzować przyczynę niedokrwistości, warto też wykonać inne wyniki.

Badania krwi na anemię:

  • morfologia krwi
  • witamina B12 i kwas foliowy: by wykluczyć anemię megaloblastyczną
  • żelazo i ferrytyna: by wykluczyć anemię z niedoboru żelaza
  • OB: zwiększone OB występuje przy stanach zapalnych, anemii, ciąży czy chorobach autoimmunologicznych. Natomiast obniżony poziom OB pojawić się może przy anemii sierpowatej, zespole chronicznego zmęczenia, białaczce czy niewydolności serca
  • krew utajoną w kale: pozwoli to zidentyfikować lub wykluczyć ukryte krwawienia
  • bilirubina: przy podejrzeniu anemii hemolitycznej

Przyczyny anemii

Niedokrwistość z powodu żelaza jest najczęściej występującym rodzajem anemii. Przyczyn tej choroby może być jednak wiele.

Wśród nich można wyróżnić:

  • utrata krwi, do której prowadzą m.in. krwawienie z przewodu pokarmowego, obfite miesiączki, urazy
  • spadek produkcji krwinek czerwonych, który może być wynikiem np. zaburzeń wchłaniania, niedoboru żelaza, talasemią, niedoborem witaminy B12, nowotworem szpiku kostnego, niedoborem kwasu foliowego
  • nadużywanie alkoholu
  • choroby przewlekłe, np. eumatoidalne zapalenie stawów (RZS), toczeń układowy, przewlekłe stany zapalne jelit, przewlekła niewydolność serca i nerek
  • stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych
  • stosowanie leków zmniejszających krzepliwość krwi
  • II i III trymestr ciąży
  • okres dojrzewania
  • zbyt wczesny poród
  • celiakia

Objawy anemii

O niedokrwistości mówi się, gdy w badaniu morfologicznym otrzymuje się wyniki świadczące o zaniżonym poziomie hemoglobiny, hematokrytu oraz zmniejszonej liczbie erytrocytów. Taki stan wiąże się z wieloma dolegliwościami.

Najczęściej spotykane objawy anemii:

  • bladość skóry i spojówek
  • poczucie zimna
  • pieczenie w jamie ustnej i przełyku
  • bóle i zawroty głowy
  • zmęczenie, apatia, senność
  • trudności z koncentracją
  • niskie ciśnienie
  • zaburzenia rytmu serca
  • łamliwe włosy i paznokcie
  • suchość skóry
  • tworzenie się zajadów w kącikach ust
  • problemy z utrzymywaniem równowagi
  • utrata apetytu

Anemia: dieta, leczenie

By pokonać anemię, należy jak największą uwagę poświęcić swojej diecie. Za pomocą jedzenia najprościej można dostarczyć organizmowi niezbędną ilość żelaza. Choć, lepiej wchłania się żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego, to wegetarianie i weganie także mogą nadrobić braki żelaza za pomocą składników roślinnych.

Komponując swoją dietę, trzeba zwracać uwagę na jej zbilansowanie i różnorodność. Co więcej, produkty bogate w witaminę C sprzyjają wchłanianiu żelaza, dlatego takie składniki jak: truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, pomidory, kiszonki czy natkę pietruszki warto włączyć do swojego codziennego menu.

Mleko, żółta jajek czy herbata za to wpływają na obniżenie wchłaniania żelaza. Chorzy na anemię powinny też unikać białego pieczywa, cukru, solonych orzechów, tłuszczu zwierzęcego w postaci smalcu, słoniny, boczku, a także alkoholu.

Jakie produkty zawierają najwięcej żelaza? Co warto jeść przy anemii? Sprawdź naszą galerię, gdzie przedstawiamy listę produktów, które warto włączyć do swojej diety.

Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Co jeść przy niedoborze żelaza? Takie produkty mają najwięcej żelaza! Warto je jeść - Poznań Nasze Miasto

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto