Chrupiące pikle z ogórków z sezamem. Wypróbuj japoński przepis doskonały do ugotowanego ryżu. Idealne do podjadania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne ogórki według japońskiego przepisu doprawia się sosem sojowym, papryczką chili i sake.
Pyszne ogórki według japońskiego przepisu doprawia się sosem sojowym, papryczką chili i sake. Getty Images/Oksana Shyriaieva/zdjęcie ilustracyjne
Domowe pikle z ogórków z sezamem to klasyczna przystawka wywodząca się z kuchni japońskiej. Ogórki doprawiane są świeżym imbirem, sosem sojowym i sake, które nadaje im wyjątkowego smaku. Przepis na danie stworzone przez szefa kuchni restauracji z Tokio, Kōichiego Abe, pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” autorstwa Katherine Tamiko Arguile.

W skrócie

Do przepisu na pikle z ogórków warto poszukać japońskiej odmiany warzywa, która jest twarda, intensywna w smaku i nie ma ziaren. Ten gatunek ma mniejszą zawartość wody. Autorka książki zachęca do użycia ogórków libańskich – choć ich ziarnisty środek się rozpadnie, nadal będą chrupkie. Zobacz przepis na domowe pikle z ogórków.

Pikle z ogórków – przepis z sezamem. Składniki na kyūri no tsukemono

Czas przygotowania: 1 godzina + 3 dni,
liczba porcji: 2 słoiki,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 14 ogórków,
  • hojna garść soli,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 3 suszone chili taka no tsume*,
  • 180 ml japońskiego octu ryżowego,
  • 360 ml jasnego sosu sojowego,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 360 ml sake,
  • 8 g prażonych ziaren białego sezamu.

*Taka no tsume (dosłownie „jastrzębie szpony” – nazwę tę zawdzięczają swojemu wygiętemu kształtowi i rozmiarom) to średnio ostre papryczki chili uprawiane w Japonii, używane zwykle w formie suszonej. Ich ciemny, głęboki odcień kontrastuje z jaskrawoczerwonym kolorem suszonych chili stosowanych w innych kuchniach. Taka no tsume znajdziesz w większości supermarketów z azjatyckim jedzeniem.

Jak zrobić chrupiące pikle z ogórków?

Przygotowanie:

  1. Włóż papryczki taka no tsume do miseczki z wodą i namaczaj przez pół godziny.
  2. Ogórki umyj, pozbaw końcówek, pokrój na plastry grubości 2,5 centymetra i przełóż do dużej miski. Posyp je solą, a potem wmasuj ją palcami.
  3. Przełóż ogórki do dużego durszlaka i odstaw na 30 minut, żeby obciekły.
  4. Imbir obierz łyżeczką ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, a potem, ułożywszy jeden na drugim, w słupki długości 2 centymetrów. Poszatkuj taka no tsume tak drobno, jak tylko potrafisz.
  5. Rozłóż pokrojone ogórki na czystej ścierce, przykryj je kolejną i jak najstaranniej odciśnij nadmiar wilgoci.
  6. W garnku połącz ze sobą ocet ryżowy, sos sojowy, cukier oraz sake i dodaj ogórki. Umieść garnek na średnim ogniu i doprowadź zalewę do wrzenia, ale tylko na chwilę – zależy ci na porządnym podgrzaniu ogórków, lecz nie chcesz ich ugotować.
  7. Łyżką cedzakową przełóż je do durszlaka i zostaw, żeby wystygły i obciekły. Nie wylewaj płynu z garnka.
  8. Ponownie włącz średni ogień i podgrzewaj pozostałą zalewę, aż zredukujesz ją o połowę, a potem zdejmij z kuchenki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  9. Przełóż ogórki do miski i polej schłodzoną, zredukowaną marynatą. Dodaj imbir, chili i prażone ziarna sezamu, dokładnie wymieszaj.
  10. Przenieś pikle do pojemnika. Zwróć uwagę, aby całkowicie zanurzyły się w zalewie. Szef kuchni Abe–san przekłada je do płaskiego plastikowego pudełka i zamyka folią spożywczą. Ja używam silikonowych woreczków strunowych wielokrotnego użytku, które się nie przewracają, dzięki czemu umieszczone w nich ogórki pozostają zanurzone w marynacie.
  11. Przed zjedzeniem włóż pikle do lodówki na dwa, trzy dni. Jeżeli jesteś w stanie się im oprzeć, możesz przechowywać je w ten sposób przez tydzień lub dwa.

Czytaj także:

„Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – przepisy i obyczaje

Książka autorstwa Katherine Tamiko Arguile to świetny poradnik nie tylko dla osób planujących wycieczkę do Japonii. Na kartach publikacji dowiadujemy się, czym jest sezonowość w Japonii, jak wykorzystuje się składniki oraz jaki wpływ na kuchnię mają obchodzone święta. Autorka jest ekspertką, gdyż urodziła się w Tokio. Jej mama jest Japonką, a tata – Brytyjczykiem. Wychowywała się w Wielkiej Brytanii, a obecnie mieszka w Australii. Jednak jak sama deklaruje, odczuwa silną więź z krajem matki. Tytułowe słowo meshi oznacza ugotowany ryż, który w języku japońskim używa się zamiennie ze wyrażeniem „posiłek”. Proponowane przez autorkę przepisy naznaczone są wspomnieniami rodzinnymi, a także opisem zwyczajów zakorzenionych w japońskiej kulturze.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące pikle z ogórków z sezamem. Wypróbuj japoński przepis doskonały do ugotowanego ryżu. Idealne do podjadania - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie