Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bez nich nie ma świąt! Doskonały przepis na pierogi wigilijne

Krzysztof Nowak
fot. Pixabay.com/pl/
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznymi , pachnącymi grzybami i kapustą kiszoną. Musisz się nauczyć je robić!

Składniki:

farsz:
pierogi wigilijne400 g kiszonej kapusty,
250 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych,
sól i pieprz,
2 cebule,
kilka łyżek masła.

ciasto pierogowe:
1 jajko roztrzepane,
2 szklanki mąki,
pierogi z kapustą i grzybamiszklanka ciepłej wody,
łyżeczka oleju,
szczypt soli.

Przygotowanie:
Cebule siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną drobno kroimy razem z grzybami, zalewamy wodą i gotujemy, aż ta odparuje. Aby mieć pewność, że w farszu nie ma wody, na gazę układam farsz, skręcam i wyciskam resztę wody, przekładam farsz do miski i dodaję cebulkę zrumienioną na maśle (połowę zostawiam do podania). Na blat wysypujemy mąkę, tworzymy na środku małe zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, dodajemy sól oraz olej i stopniowo ciepłą wodę, całość starannie zagniatamy, jednak nie zbyt długo, bo ciasto zrobi się twarde. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki, na środku których układamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem mąki, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Podajemy z cebulą zrumienioną na maśle.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bez nich nie ma świąt! Doskonały przepis na pierogi wigilijne - Konin Nasze Miasto

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto