Babka wielkanocna, mazurek, pisanki
Klub Młodego Gastronoma, działający przy Zespole Szkół w Żychlinie, już po raz trzynasty, zaprosił gimnazjalistów z Konina i powiatu konińskiego do wzięcia udziału w Powiatowym Konkursie na „Najpiękniejszą Pisankę”.
Przedsięwzięcie realizowane pod hasłem „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje” miłało na celu na celu rozwijanie wśród młodzieży zainteresowania kulturą i sztuką nawiązującą do staropolskich zwyczajów ludowych.
Zwyciężyła pisanka ucznia Gimnazjum nr 5 w Koninie wykonana przez Szymona Strykowskiego.
Gospodarze - uczniowie z klas gastronomicznych ZSEU z kolei brali udział w konkursie na „Potrawy wielkanocne”.
Na stole pojawiły się babka wielkanocna, mazurki, sernik, zimne nóżki, sałatki.
Potrawy przygotowało 20 uczniów z ZSEU. Najbardziej smakowała pascha Damiana Grzeszczaka. Wśród potraw wytrawnych zwyciężyły zimne jaja Alicji Dawidczyk.
Patronat nad przedsięwzięciem objęli Starosta Koniński i Wielkopolski Kurator Oświaty.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?