5 produktów, które mogą powodować raka – unikaj ich w swojej diecie. Te grupy pokarmów sprzyją powstawaniu nowotworów

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do tej pory sądzono. Kolejne badania udowadniają związki między błędami żywieniowymi, a wzrostem zachorowań na raka.
Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do tej pory sądzono. Kolejne badania udowadniają związki między błędami żywieniowymi, a wzrostem zachorowań na raka. https://www.gettyimages.com/ Panupong Piewkleng
Udostępnij:
Grupy pokarmów sprzyjających powstawaniu nowotworów – po te produkty sięgamy każdego dnia, często uważając, że są zdrowe. Nie mamy pojęcia, że jedzenie ich w nadmiarze niesie za sobą ryzyko zachorowania na nowotwory. Wiele z nich jest naprawdę smacznych, ale jak pokazują badania – powinniśmy wykluczyć, a przynajmniej mocno ograniczyć, pojawianie się ich w naszej diecie. Poznaj pięć grup produktów, które mogą przyczyniać się do zachorowania na raka.

Rak jelita grubego, rak jamy ustnej oraz nowotwory piersi, macicy, wątroby i żołądka, mogą mieć związek ze złym odżywianiem. Liczne badania pokazują związek między naszym jadłospisem, a wzrostem zachorowań na nowotwory. Wskazują m.in. na proporcjonalny wzrost zachorowań na raka jelita, w stosunku do ilości spożywanego mięsa.

Zobacz także:

Zrezygnuj z tych produktów – mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów

Liczba nowych przypadków zachorowań na raka jelita grubego gwałtownie wzrosła wśród tzw. millenialsów. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Fang Fang Zhang z Tufts University's w Bostonie. Naukowcy uważają, że winne jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru i przetworzonej żywności, a także brak odpowiednich ćwiczeń fizycznych.

Inne błędy, jakie popełniamy w żywieniu to:

  • spożywanie za małej ilości produktów mlecznych,
  • dieta uboga w warzywa i owoce,
  • unikanie warzyw strączkowych,
  • picie zbyt wielu napojów słodzonych cukrem.

Zobacz w galerii jakich potraw unikać, żeby zminimalizować zachorowanie na raka:

Co jeść, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem?

Prawidłowa dieta to taka, które nie tylko dostarczy do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także może uzyskać i utrzymać odpowiednią wagę. W zdrowym menu powinny się znaleźć w odpowiednich proporcjach:

  • produkty pełnoziarniste,
  • różnorodne kolorowe warzywa,
  • warzywa bogate w błonnik (rośliny strączkowe np. fasola i groch),
  • różnorodne owoce,
  • produkty mleczne,
  • chude mięso i jajka,
  • orzechy.

Źródła:
Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk Całkowite i dodane spożycie cukru, rodzaje cukru i ryzyko zachorowania na raka
Does Red Meat Really Cause Cancer? Czy czerwone mięso naprawdę powoduje raka?

ZOBACZ: Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: 5 produktów, które mogą powodować raka – unikaj ich w swojej diecie. Te grupy pokarmów sprzyją powstawaniu nowotworów - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie