- Od kilku lat organizujemy spotkania wigilijne, z roku na rok jest ich coraz więcej – opowiada Beata Kaganik, szefowa kuchni Restauracji Bohema w Szczawnie-Zdroju. Pierwsza tegoroczna wigilia w szczawieńskim lokalu odbyła się 10 grudnia, a to jedynie pierwsza z wielu, dlatego termin takiego przyjęcia trzeba rezerwować kilka tygodni wcześniej.
Spotkania opłatkowe w Bohemie są cenione nie tylko za smaczne jedzenie, ale również niezapomnianą atmosferę tego miejsca. Eleganckie wnętrze lokalu położonego w samym sercu parku uzdrowiskowego ma niepowtarzalny urok. Wystrój w stylu secesyjnym podkreślają ciepłe drewniane powierzchnie, masywne stoły, wygodne krzesła, finezyjne zdobienia roślinne oraz przyćmione oświetlenie.
Na liście gastronomicznych przebojów spotkań opłatkowych ugruntowaną pozycję mają pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami lub krokietami, karp, sałatki śledziowe, a także ciasta i kompot przygotowany z suszu. Na zamówienie przyrządzane są też różnego rodzaju sałatki, kutia, a także groch z kapustą. Wszystkie te specjały w Bohemie szykują pracownicy, bez użycia dodatkowych chemicznych ulepszaczy smaku i zapachu. - Sami lepimy uszka i pierogi tuż przed planowanym spotkaniem opłatkowym, aby były świeże i smaczne – dodaje szefowa kuchni. Specjalnością wigilijną Bohemy jest smażony karp. Ryba nim trafi na patelnię jest uprzednio peklowana w cebuli i ziołach. Znane są też tutejsze świąteczne pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami oraz groch z kapustą. Poza potrawami na ciepło, oferta obejmuje też podawane z pieczywem propozycje sałatek śledziowych, rybę po grecku oraz sałatki warzywne z majonezem. Te ostatnie dla niektórych zamawiających są nawet ważniejsze niż sałatki rybne. Z ciast, poza piernikami i makowcami na stół trafia też świąteczny strudel z bakaliami.
Na specjalną prośbę obsługa Bohemy przygotowuje też specjał regionalny – słodką kutię. Zdarzają się też nietypowe zamówienia. - Coraz częściej klienci proszą o przygotowanie półmisków mięs oraz wyboru serów, a jeszcze kilka lat temu podawanie wędlin w wigilię wydawało się nie do pomyślenia – opowiada pracownica Bohemy.
Szczawieńska restauracja ma w ofercie wigilijny katering, można też na zamówienie kupić tutaj pierogi, uszka czy krokiety, które podamy na świąteczną kolację w domu.
- Kupowanie gotowych potraw staje się coraz bardziej popularne. Zapracowanym gospodyniom domowym brakuje czasu na przygotowania, często też nie potrafią zrobić uszek lub pierogów – wyjaśniają restauratorzy. Czasy, w których cała rodzina wraz z dziećmi włączona była w gotowanie i przyrządzanie świątecznej wieczerzy minęły bezpowrotnie.
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?