MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Uczennice z ZSCKR w Dobryszycach walczą o eliminacje do III Konkursu Gastronomicznego „Slow Food 2024”. ZDJĘCIA

Jacek Drożdż
Jacek Drożdż
Magda Kącka i Anna Kępa z ZSCKR w Dobryszycach zostały zgłoszone do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
Magda Kącka i Anna Kępa z ZSCKR w Dobryszycach zostały zgłoszone do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Arch. FB/ZSCKR Dobryszyce
O eliminacje do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego walczą uczennice ZSCKR w Dobryszycach

Uczennice ZSCKR w Dobryszycach w eliminacjach do Konkursu Gastronomicznego

Uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach liczą na kwalifikacje do III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Slow Food 2024”. W kwietniu w klasie I PT ZSCKR w Dobryszycach odbyły się eliminacje klasowe.

Zmierzyły się w nich cztery dwuosobowe zespoły, których zadaniem było przygotowanie dania złożonego z mięsa drobiowego, dodatku skrobiowego i dodatku warzywnego, w towarzystwie polskich ziół w formie świeżej, suszonej lub mrożonej.

  • Kinga Bujacz i Weronika Freus przygotowały drobiowe kotleciki szu szu, podane z ziemniaczano – serowymi, ziołowymi krokietami w kształcie kulek, sosem Big Mac i surówką Coleslaw
  • Maja Olczyk i Hannah Lesień zaserwowały piersi z kurczaka a’la Hasselback z pietruszkowo – szpinakowym pesto, pieczonym brokułem i kalafiorem oraz ziołowymi grzankami
  • Magda Kącka i Anna Kępa zaproponowały nacinane piersi z kurczaka faszerowane szpinakowo – pokrzywowym nadzieniem, z pieczonymi w ziołach ziemniakami i grubymi plastrami selera z sosem pieprzowo – ziołowym
  • Julia Gucwa i Julia Kasprzyk przygotowały Fajitas, czyli pszenno – kukurydziane tortille, z grillowanymi paskami kurczaka, z dodatkiem ziołowego guacamole oraz grillowanych warzyw.

Uczennice, które zwyciężyły w eliminacjach klasowych to Magda Kącka i Anna Kępa i ich danie zostało zgłoszone do eliminacji ogólnopolskich.

- Zgłoszenie konkursowe wysłane! Pozostaje trzymać kciuki za kwalifikację dziewczyn do etapu ogólnopolskiego! - można przeczytać na szkolnym FB.

III Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Slow Food 2024” został ogłoszony przez ZSCKR w Oleszycach. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były „Polskie zioła w kuchni”.

Opiekunami merytorycznymi konkursu są: mgr inż. Natalia Piotrowska oraz mgr inż. Bożena Bobrowska.

od 7 lat
Wideo

Polacy badają kosmos

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radomsko.naszemiasto.pl Nasze Miasto