Leśna Polana w Ślesinie. Festiwal Kuchni Ochweśnickiej. Było pysznie. Nie zabrakło także akcentu patriotycznego.
- Odśpiewaliśmy "Legiony" - mówi Bogdan Boroński, szef "Leśnej Polany" i pomysłodawca festiwalu. Organizujemy naszą imprezę zawsze przed 11 Listopada. Nie mogło zatem zabraknąć takiego akcentu - tłumaczy.
Oczywiście w trakcie imprezy, która odbywa się już cyklicznie rozstrzygnięty został konkurs na najsmaczniejszą gęś.
Wygrała potrawa przyrządzona przez Koło gospodyń Wiejskich z Półwioska Starego. Panie przygotowały gęś nadziewaną między innymi kaszą. Leśna Polana w Ślesinie na Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej zajęła II miejsce. Przyrządziła gęś nadziewaną ryżem. Trzecie miejsce przypadło zespołowi z Marianowa, który zrobił gęś faszerowaną mięsem i warzywami.
- Ślesin kiedyś słynął z gęsi i gwary ochweśnickiej. Impreza przez nas organizowana to powrót do tradycji - mówi Bogdan Boroński. - Nadal jeszcze mieszkańcy Ślesina rozkoszują się gęsiną. Wielu też zajmuje się handlem pierzem - dodaje.
Leśna Polana w Ślesinie. Festiwal Kuchni Ochweśnickiej - Zobacz zdjęcia autorstwa R. Fórmanka.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?