Chociaż sezon na grzybobranie w powiecie bytowskim trwa w najlepsze, a leśnicy zapraszają wszystkich do odwiedzania lasów, warto zachować rozwagę podczas zbiorów. Istnieją bowiem takie gatunki grzybów, które są łudząco podobne do jadalnych odmian.
- Za przykład może tutaj pójść kania, którą można pomylić z muchomorem sromotnikowym – mówi Krzysztof Rudnik, zastępca nadleśniczego Nadleśnictwa Bytów. - Z borowikiem szlachetnym, a nawet z podgrzybkiem pomylić można również borowika szatańskiego. Apelujemy więc do wszystkich grzybiarzy, aby dokładnie zwracali uwagę na te grzyby, które wkładają do koszyków. Konsekwencje z zatrucia pokarmowego takim niejadalnym grzybem mogą być bardzo poważne. Grzyby zaczęły już rosnąć i ta tendencja utrzyma się jeszcze przez kilka tygodni. Ja osobiście znalazłem już kanie, a to przecież typowo jesienny grzyb – dodaje Rudnik.
Przeczytaj również o tym, jak na ulicy Miłej w Bytowie wcale nie jest miło
Bo grzyby, to dla wielu zbieraczy wyrafinowany przysmak. W opinii specjalistów nie posiadają one żadnych walorów odżywczych, a jedynie smakowe. Leśnicy radzą, żeby nie zbierać tych grzybów, których zwyczajnie nie jesteśmy pewni. Jeśli już jednak grzyb zostanie zebrany, to z pomocą mogą przyjść pracownicy Sanepidu. Każda osoba, która ma wątpliwości może zwrócić się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej z prośbą o poradę. Pracownicy Sanepidu na miejscu ocenią przydatność grzybów do spożycia.
- Porady takie są bezpłatne - tłumaczy Anna Krefft, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytowie. - Na prośbę grzybiarza klasyfikator grzybów wydaje atest na grzyby świeże, poświadczający ich przydatność do spożycia - atest ważny jest 24 godziny. Co ważne grzybów nie wolno zbierać do woreczków foliowych lub nieprzemakalnych toreb z tworzywa sztucznego. Najlepiej zbierać je do wiklinowych koszyków lub łubianek. Grzybów nie wolno też zbyt długo przechowywać, należy spożyć je w dniu zebrania. Nie wolno jeść grzybów surowych lub niedogotowanych. Muszą być one ugotowane, uduszone lub usmażone.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?