PWSZ w Koninie - Dzień Turecki
Studenci z Turcji zorganizowali go by pokazać swoim kolegom z Konina Turcję. Przygotowali tradycyjny poczęstunek dla prawie setki studentów i pracowników uczelni, którzy przyszli na spotkanie i mieli okazję próbować smakowitości.
Gości oraz studentów z Turcji studiujących w PWSZ w Koninie powitał rektor prof. Mirosław Pawlak. Podkreślił, że aż 21 osób z Turcji studiuje u nas w ramach programu Erasmus+.
- To studenci z Selcuk University, Cukurova University, Kafkas University, Mersin University i Karadeniz Technical University - wymieniał rektor PWSZ w Koninie. Goście z Turcji studiują w Koninie na rożnych kierunkach, głównie na filologii i politologii.
Spotkanie z Turcją w PWSZ w Koninie było również okazją do prezentacji multimedialnej o historii tego kraju. Można było też obejrzeć filmy pokazujące walory jego walory turystyczne.
Podczas degustacji typowych tureckich potraw na stołach były; chałwa, ciastka, desery i pączki (lokma tatlisi), które wyglądały i smakowały zupełnie jak nasze. Były tylko mniejsze. Bez nadzienia i posypki. Okazało się, że receptura i sposób ich przygotowania jest taki sam jak w Polsce. Były też potrawy z kasz i soczewicy oraz typowe sałatki tureckie (z kurczakiem, ryżem i pomidorami). Pojawiły się jednak także potrawy nieznane w Polsce, jak np. ajran do picia czy babka z soczewicy.
Studenci z Turcji mówili, że podoba im się Polska. Zwiedzili Gdańsk, Warszawę, Kraków i Poznań.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?