Ogórki kiszone - przepis cioci Madzi
- Na jeden litr wody dajemy jedną łyżkę soli - tłumaczy pani Magdalena, która zgodziła się zdradzić nam tajniki smacznych i twardych kiszonych ogórków. - Najważniejsze, by sól była kamienna, najlepsza z Kłodawy. Zawiera ona cenne mikroelementy – dodaje.
- Na ogórki kiszone przepisy są różne. Mój jest sprawdzony. Ogórki małosolne wychodzą chrupiące i pachnące – zapewnia.
Potrzebna jest woda, sól kamienna, koper, czosnek i chrzan i uwaga - bardzo ważne - liście z winogron! Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, obrany chrzan - pokrojony, koper. W wolne przestrzenie wkładamy liście z winogron. - To one nadadzą twardości i zapachu naszym ogórkom - wyjaśnia ciocia Madzia.
Najważniejsze, by tak przygotowane słoiki z całą zawartością zalać gorącą wodą, przegotowaną i osoloną. Zaraz potem słoiki zakręcamy i czekamy kilka dni. Już po dwóch ogórki są pyszne i małosolne, po kilku, kilkunastu dniach robią się kiszone.
Smacznego!
Ogórki kiszone - przepis cioci Madzi - poniesiony koszt
Ciocia Madzia ukisi dziś 5 kilogramów ogórków. Na produkty wydała około 22 złote. Ceny ogórków na bazarze zaczynają się od 2 złotych za kilogram. Najdroższe są po trzy złote. Do tego dochodzi jeszcze cena dodatków, przyjmując, że słoiki wyciągamy z piwnicy.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?