Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na grzyby z atlasem. Które jadalne, a które trujące

Ola Braciszewska
Grzyby w zależności od warunków atmosferycznych mogą zmieniać kolor
Grzyby w zależności od warunków atmosferycznych mogą zmieniać kolor Fot. Izabela Kolasińska
Powoli rusza sezon grzybowy. Żeby uchronić się przed przykrymi konsekwencjami, warto przestrzegać kilku zasad.

Zanim ruszymy do lasu, dobrze jest się zastanowić jak dobrze znamy się na grzybach. Przekonanie o tym, że wiemy jak wygląda prawdziwek, a jak kurka, może nie wystarczyć.

- Cechy zewnętrzne grzybów mogą nas wprowadzić w błąd, ponieważ są grzyby jadalne i podobne do nich gatunki trujące - mówi Katarzyna Bąkowska, grzyboznawca oraz starszy asystent w sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koninie. - Grzyby często zmieniają się pod wpływem warunków atmosferycznych. Przez deszcze, czy po zimnych nocach mogą mieć inny kolor, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w atlas grzybów. Wtedy zawsze można sprawdzić i upewnić się, czy jest to gatunek, o którym myślimy - dodaje.

Zasady grzybiarza

Poza zabraniem do lasu atlasu, warto pamiętać o kilku zasadach grzybiarza. Jedną z najważniejszych jest niezbieranie młodych owocników, które dopiero co wyrosły nad wyściółkę. - Trudno wtedy ocenić przynależność gatunkową, zwłaszcza jeśli chodzi o muchomora sromotnikowego. Ten w młodej postaci często jest mylony z pieczarką - mówi Katarzyna Bąkowska. - Nie zbieramy też grzybów bardzo starych. Mogą one powodować zatrucia u osób bardziej wrażliwych .

Grzybiarze powinni też wiedzieć, że nie wolno ich obcinać. Jak radzi Bąkowska, najlepiej jest grzyby wykręcać ze ściółki. - W odcinanej części są wszystkie cechy grzyba, które charakteryzują gatunek. W przypadku muchomorów podstawa trzonu odróżnia go od innych. Jest bulwiasta i osłonięta tak zwaną pochwą - mówi grzyboznawca.

Koszyk na grzyby zamiast reklamówki

Warto też pamiętać, żeby zbierać grzyby do koszyków, a nie do plastikowych worków, albo koszy. Przewiewny pojemnik zapobiega zawilgoceniu, a co za tym idzie zapleśnieniu grzybów. Poza odpowiednim przechowywaniem zebranych grzybów podczas spaceru w lesie, po powrocie do domu trzeba je natychmiast oczyścić i ugotować, bądź zostawić do wysuszenia. - Grzyby nie powinny leżeć całymi godzinami, bo tracą świeżość i mogą zaszkodzić - tłumaczy Bąkowska.

Wszyscy, którzy mieć pewność że zebrane przez nich grzyby nie są trujące mogą skorzystać z doświadczenia pracowników miejscowych oddziałów Sanepidu.

Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto