- To już 10. edycja konkursu i udało się przystroić aż 18 stołów. To liczba rekordowa, bo w tym roku utworzyliśmy dwie kategorie. W pierwszej rywalizują ze sobą klasy gastronomiczno-hotelarskie, a w drugiej udało się zaprosić do konkursu klasy z pozostałych kierunków – wyjaśnia Anna Szymańska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Uczniowie byli oceniani za własnoręcznie zrobione ozdoby, pomysłowość i zachowanie tradycji świątecznej. Nie zabrakło także stołów przystrojonych na nutę francuską, włoską czy rosyjską.
- To nasz drugi start w konkursie. W tym roku postanowiłyśmy zainspirować się Rosją. Zanim stworzyłyśmy nasz stół musiałyśmy poczytać czym charakteryzują się tamtejsze święta – wyjaśnia Ewa Warzych. - Nie może zabraknąć samowaru i tradycyjnego parzenia herbaty. Wymyśliłyśmy, że będzie to wigilia dla arystokracji, więc w specjalnej szkatule umieściłyśmy kawior. Podałyśmy na stole także likier i konfiturę.
W kategorii klas gastronomiczno-hotelarskich I miejsce uzyskała I th, II miejsce przypadło klasie III tg, a ostatni na podium byli uczniowie z klasy I zk. Wybrano ich spośród 11 grup. Natomiast w drugiej kategorii zwyciężyła klasa III ta, tuż za nimi była I tb, a trzecie miejsce przypadło klasie II tgd.
Zwycięzcy przez trzy dni będą mogli cieszyć się zwolnieniem z pytania na lekcjach. Ci, którzy zajęli drugie miejsce będą mieli z tym spokój przez dwa dni, a ich koledzy z trzeciego miejsca nie będą pytani na żadnej lekcji przez jeden dzień. Dla wszystkich wyróżnionych przygotowano kosze ze słodyczami.
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?