Festiwal Kuchni Ochweśnickiej w Ślesinie

Gęś już po raz trzeci królowała na Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej, jaki odbył się w ośrodku "Leśna Polana" w Ślesinie. - Chcemy przypomnieć, w jaki sposób w okolicach Ślesina przyrządzano kiedyś gęś - mówi Bogdan Boroński, szef "Leśnej Polany" i pomysłodawca Festiwalu.

Ślesin wyrasta na jedną z największych w powiecie konińskim gmin, w której promuje się turystykę kulinarną. Niedawno odbyło się pierwsze Święto Suma, a teraz - konkurs na najsmaczniejszą gęś.

- W okresie Świętego Marcina, jak mówią, najlepsza jest gęsina. Uznaliśmy, że to najbardziej odpowiedni moment, żeby ją promować. Chcielibyśmy, żeby cały listopad był okresem rozkoszowania się gęsią - mówi Bogdan Boroński. - Kiedyś Ślesin słynął z gęsi. Stanowi ona bardzo ważny element kuchni ochweśnickiej. Ciągle jest wielu ludzi, którzy zajmują się handlem pierzem, ale mało jest tej gęsi, którą można konsumować i my próbujemy przywrócić te tradycje.

Gospodynie zaprezentowały pyszne dania z gęsi

W czasie Tygodnia z Gęsią w "Leśnej Polanie", przygotowano konkurs, w którym wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Ślesin. Na degustacji zaprezentowanych zostało dziewięć gęsi, w tym gęsie udka w calvadosie i jabłkach. Komisja oceniająca potrawy miała nie lada orzech do zgryzienia.

- Zwracaliśmy uwagę na wygląd gęsi, kruchość i smak skórki, smak mięsa, smak farszu i dobór dodatków. Za każdy z tych pięciu elementów przyznawaliśmy punkty - mówi Włodzimierz Łęcki, przewodniczący jury. - Poziom był średniowysoki. Jednak sztukę kulinarną trudno oceniać jednoznacznie. Były między nami różnice zdań. Niektóre gęsi były awangardowe, to znaczy było zbyt dużo dodanych do nich ziół. Wyszliśmy z założenia, że gęś powinna być gęsią i te przyprawy nie powinny stanowić do niej przeciwwagi - dodaje.

Przyrządzała gęś przez tydzień

Ostatecznie, za najsmaczniejszą potrawę uznano gęś w pieczonych jabłkach z farszem przygotowaną przez KGW Bylew Pogoń. Jej przyrządzenie zajęło Katarzynie Nowak prawie cały dzień. - Trzeba było ją wyluzować z kości, natrzeć przyprawami, a przede wszystkim majerankiem. Do tego należało przygotować farsz z mięsa mielonego, ugotowanego ryżu i jajka z dodatkiem żurawiny. Taką gęś piecze się około 2,5 godziny - mówi Katarzyna Nowak. - Gęś to nie jest moja specjalność. Robię ją tylko na festiwal, ale teraz przygotuję ją też na rodzinny obiad.

Drugie miejsce w konkursie zdobył gęsie udka kucharek z "Leśnej Polany", a trzecie - gęś KGW Półwiosek Stary.

Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Ola Braciszewska

  • Życie Konina
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3