33 baza Lotnictwa Transportowego w Powidzu - Dobiega końca drugi tydzień polsko – amerykańskiego szkolenia lotniczego w ramach Aviation Detachment. Załogi wykorzystują do szkolenia amerykańskie samoloty C-130H i polskie C-130E Hercules.

33 baza Lotnictwa Transportowego w Powidzu. Polsko - amerykańskie szkolenie

Przez ostatnie dwa tygodnie załogi wykonywały wspólne loty w ugrupowaniu taktycznym, zrzuty ładunków, loty nocne z wykorzystaniem gogli noktowizyjnych oraz współdziałanie z myśliwcami MIG-29.

Udało się także zrealizować pierwsze w tym roku lądowanie na pasie trawistym powidzkiego lotniska. „Pas trawiasty ma długość 2100 metrów. Pierwszy raz w tym sezonie polski C-130 Hercules wykonał na nim operację – tzn. wylądował, a następnie wystartował z powierzchni nieutwardzonej” – wyjaśnił starszy chorąży Jarosław Kozłowski z grupy wsparcia 33. BLTr.

Przed załogami jeszcze półtora tygodnia szkolenia, w czasie którego zaplanowano wykonanie kolejnych wspólnych misji z MiGami 29, zrzuty ładunków, desantowanie osób, a także loty w formacjach oraz z wykorzystaniem noktowizji. Dodatkowo tuż przed zakończeniem rotacji – 24 marca - załogi wezmą udział w zawodach, w których rywalizowali będą w precyzyjnych zrzutach ładunków oraz w precyzyjnym lądowaniu. W zawodach mają wystartować 4 Herculesy, które będą próbowały wylądować jak najbliżej wyznaczonej linii oraz zrzucić ładunek w konkretnie wskazanym polu.
Amerykańscy żołnierze zakończą szkolenie w Powidzu 28 marca 2017 r.
33 baza Lotnictwa Transportowego w Powidzu - źródło - Martyna Fedro-Samojedny





Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!


Soki i ich rodzaje. Co warto wiedzieć?
Soki zagęszczane powstają poprzez skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników soku wyciśniętego z owoców lub warzyw. Otrzymuje się je poprzez odparowanie wody i aromatu. Soki nie z soku zagęszczonego tzw. NFC, czyli soki bezpośrednie. Otrzymuje się je z soku wyciśniętego z owoców, który jest poddawany pasteryzacji. Soki niepasteryzowane charakteryzują się bardzo krótkim okresem przydatności do spożycia i wymagają chłodniczych warunków transportu. Soki można rozlewać do butelek szklanych lub plastikowych typu aseptic, do opakowań kartonowych lub do opakowań bag-in-box.
Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

Czytaj także